Izbira pravega tipa gostovanja je zelo pomembna

Ko izbiramo pravo gostovanje, smo velikokrat v precepu, za katero se je najbolje odločiti. Na voljo imamo namreč različne tipe gostovanja:

  •   klasično oziroma deljeno gostovanje,
  •   VPS gostovanje ter
  •   namensko oziroma »dedicated« gostovanje.

Nevešč uporabnik pa pogosto težko oceni, katero gostovanje bo pravšnje za njegovo spletno stran. Pred izbiro gostovanja se je zato smiselno pozanimati, kaj pomeni klasično gostovanje, kaj nam omogočajo VPS strežniki ter kaj nam ponuja namensko gostovanje.

gostovanje na VPS serverju

slika: nokhoog_buchachon, FreeDigitalPhotos.net

Za večino uporabnikov bo zagotovo pravšnje deljeno gostovanje, kjer se na enem strežniku gostijo različne spletne strani. Slabost tega gostovanja je, da se pri večini deljenih gostovanj na istem strežniku gosti tudi več deset spletnih strani (v najslabših primerih tudi več sto!), to pa lahko negativno vpliva na odzivnost naše strani. Če želimo več manevrskega prostora, so VPS strežniki zagotovo prava izbira. Tudi v tem primeru so spletne strani gostovane na enem strežniku, le da je sedaj prostor, kjer gostujejo spletne strani, med sabo virtualno ločen, zato spletne strani ne vplivajo druga na drugo. Najdražja in zagotovo tehnično najbolj dovršena pa je izbira lastnega oz. namenskega strežnika. To pomeni, da za svojo spletno stran zakupite celoten strežnik, do katerega imate dostop le vi ter nihče drug. Največji minus tega je zagotovo cena, saj lahko mesečni račun najema hitro preseže sto evrov.

Pri odločitvi, za kateri tip gostovanja se bomo odločili, mora glavno vlogo igrati naša spletna stran ter njene potrebe. Če bo stran preprosta in je ne bomo dalje razvijali, bo verjetno zadostovalo klasično gostovanje. V primeru, da bi radi spletno stran nadgradili ter ji povečali kapacitete, pa se je bolje odločiti za naprednejše rešitve, kjer zagotovo izstopajo VPS strežniki, ki imajo odlično razmerje med ceno in učinkom. Najdražja rešitev, ki pa je po navadi primerna le za najkompleksnejše spletne strani, pa je namenski strežnik.