Nakupovalni vodič – Tonerji

Če za tiskanje uporabljate laserski tiskalnik, boste morali toner zamenjati precej bolj poredko, kot če bi uporabljali tiskalnik »inkjet«, pri katerem se uporabljajo kartuše. Tonerji pa vas tudi stanejo kar nekaj več, zato velja poskrbeti, da kupite takšnega, ki je kar najbolj ustrezen.

nakup tonerja

slika: BrandonSigma, FreeDigitalPhotos.net

Osnovna vodila za nakup tonerja

1. Izberite pravi toner za vaš model tiskalnika. Najbolj enostavno je, da si številko oziroma oznako prepišete s tonerja, ki ga uporabljate trenutno, ob nakupu pa shranite embalažo, na kateri so vsi podatki za naslednja naročila. Spletne trgovine vam ravno tako omogočajo možnost, da v njihov iskalnik vnesete znamko in model tiskalnika, na podlagi česar vam ponudijo tonerje, ki so primerni.
2. Odločite se za želeni tip . na voljo so vam originalni tonerji, ki nosijo isto blagovno znamko kot vaš tiskalnik in jih proizvajalec tudi priporoča za uporabo, ali pa kompatibilni »generiki« druge, običajno manj znane in cenejše znamke.
3. Izberite najboljšo različico. Lahko se odločite za toner, s katerim natisnete manj strani in je cenejši, ali pa za takšnega z višjo kapaciteto, s katerim boste natisnili več in bo uporaben dlje. Običajno pomenijo tonerji z višjo zmogljivostjo nižjo ceno glede na posamezno natisnjeno stran.
4. Ne pozabite naročiti vseh barv! Barvni laserski tiskalniki imajo lahko kombinirane tonerje, veliko bolj pogosto pa je, da so potrebni naročiti posebni tonerji za vsako barvo. Kadar vam ene barve zmanjka, bo verjetno kmalu potrebno naročiti tudi druge. Če jih kupite pakirane v kompletu, lahko pogosto prihranite.
5. Ne čakajte, da so tonerji popolnoma prazni. Vedno se izplača imeti pri roki rezervo, s katero lahko hitro poskrbite za zamenjavo. Pomembno je, da jo hranite v hladnem in suhem prostoru, v originalni embalaži ter v pravem položaju (ne postavljajte je pokonci, če mora ležati). Če naročite hkrati dva kompleta tonerjev ali celo tri, lahko dobite tudi količinski popust.

Možnosti polnjenja

Medtem ko kartuše vsebujejo tekoče barvilo, je v tonerju suh prah, ki je kemijsko dejansko plastika. Ob tiskanju se prah nanese na papir in zaradi temperature »zapeče«. Prah za tonerje lahko tudi kupite, vendar vam tega vsekakor ne priporočamo – bolje je kupiti nov toner, kot pa se ukvarjati s polnjenjem tonerja doma. Večinoma namreč novo polnilo ne zadostuje, saj je potrebno poskrbeti tudi za zamenjavo čipa na tonerju, pa še veliko umazanije si lahko naredite oziroma celo povzročite, da bo treba celoten tiskalnik temeljito očistiti ali poslati na servis. Proces polnjenja je torej primeren zgolj za tiste, ki se na tiskalnike dobro spoznajo oziroma za profesionalce.