Osebno trenerstvo v svetu

Panoga osebnega trenerstva se razlikuje širom po svetu.

Avstralija

V Avstraliji lahko osebni trener dela neodvisno z ustreznim zavarovanjem ali se odloči za članstvo v registru (Fitness Australia ali Physical Activity Australia).

Kvalifikacije vključujejo: 1. stopnja – certifikat III v fitnesu, 2. stopnja – certifikat IV v fitnesu in 3. stopnja – diploma za fitnes. Te lahko pridobite na nacionalnih akreditiranih šolah (TAFE, Avstralski šoli za šport in fitnes, usposabljanje za fitnes industrijo, Global Fitness Institute, Australian Institute of Fitness, Australian Fitness Academy). Ko delajo v industriji, morajo tudi osebni trenerji, ki so člani združenj, dokončati kratke tečaje za pridobitev točk za nadaljnje izobraževanje (CEC), ki jih potrebujejo za vodenje njihove registracije. Potrebno je najmanj 20 točk CEC na vsaki dve leti. Mnogi osebni trenerji imajo tudi dodatne kvalifikacije v zvezi s hujšanjem, usposabljanjem moči, telesno pripravljenostjo in prehranjevanjem, kar je deloma posledica programa CEC. Tečaji CEC lahko zajemajo široko paleto tem, kot so različne tehnike usposabljanja, prehrana, stiliziranje, zdravstveni pogoji, fiziologija, življenjski slog in rehabilitacija. To so ključna znanja za osebno trenerstvo.

Kanada

V Kanadi so glavni certifikacijski organi Canadian Fitness Education Services (CFES), Canadian Fitness Professionals, mreža potrjenih osebnih trenerjev in kanadsko društvo fiziologije in  vadbe. CSEP zahteva diplomo ali diplomo na področju vadbe, najbolj zahtevajo izkušnje in / ali delavnice. Ontario nima nobene osebne uredbe o usposabljanju. Mnogi osebni trenerji prejmejo CFES, CanFit Pro certifikat ali certifikat NCCA, ki je akreditiran. Nacionalni inštitut za osebno usposabljanje je edina zasebna trgovska šola in je registrirana akademija po Zakonu o zasebnih poklicnih karierah za osebna trenerstva.
Združeno kraljestvo

V Združenem kraljestvu je na voljo več načinov za pridobitev osebne izobrazbe. Večina osebnih kvalifikacij za usposabljanje je akreditirana preko organov, ki podeljujejo nagrade, kot so CYQ (srednje kvalifikacije YMCA), aktivne IQ (aktivne mednarodne kvalifikacije) in mesta in združenja. Te kvalifikacije navadno izvajajo ustanove za nadaljnje izobraževanje (FE), kot so kolegiji, ali zasebni ponudniki usposabljanja za osebno trenerstvo. Po uspešnem zaključku akreditiranega kvalifikacijskega telesa kandidati postanejo upravičeni do statusa 3. stopnje REP (Register of Exercise Professionals).

Diplomanti na univerzah z ustrezno stopnjo priznanja lahko zaprosijo tudi za odobritev REP s pomočjo akreditacije predhodnega učenja (APL) in akreditacije predhodnih dosežkov (APA).

REPs je strokovno telo za zdravstveno in fitnes industrijo v Združenem kraljestvu in neposredno ne podeljuje kvalifikacij. Večina kvalifikacij za zdravje in telesno pripravljenost, ki jih potrdijo REP, se razlikujejo v ravneh od 1 do 5, 1 so osnovne ravni GCSE in 5 so napredni strokovnjaki za specializirano usposabljanje oziroma  osebno trenerstvo. Za pridobitev kvalifikacije, ki jo mora odobriti REP, mora biti v skladu z nacionalnimi standardi poklicne usposobljenosti (NOS), ki so na ravni vlade določeni s strani Skills Active Council (SSC) Skills Active. Ni naslova osebni trener niti nobenega uradnega organa, povezanega z urejanjem osebnega usposabljanja.
Združene države

Številni certifikati so na voljo v ZDA, čepravjih večina ni akreditiranih. Večina zahteva visokošolsko diplomo, znanje iz kardiopulmonalnega oživljanja (CPR) in potrdilo o usposobljenosti z avtomatiziranim zunanjim defibrilatorjem (AED) in določeno vrsto zdravniškega pregleda za osebno trenerstvo.

V raziskavi iz leta 2002 je bil ocenjen naključni vzorec 115 osebnih trenerjev, ki uporabljajo ocenjevalno znanje inštruktorja (FIKA) (ki meri znanje o prehrani, zdravstvenih pregledih, testnih protokolih, receptu za izvajanje).

Študija je opisala naslednje rezultate:
-70% anketirancev ni imelo diplome na nobenem področju.
-Tisti, ki niso imeli diplomske diplome na znanstvenem predmetu, so v povprečju dosegli 31% manj kot tistih z diplomo ali višjo na terenu.
-Tisti, ki imajo eno od dveh posebnih certifikatov (American College of Sports Medicine (ACSM) ali Certification National Assistance and Conditioning Association (NSCA)), so povprečno v povprečju dosegli 83% vprašanj.

-Tisti, ki imajo kakršno koli potrdilo razen ACSM ali NSCA, so odgovorili le 38% vprašanj pravilno.
-Ugotovljeno je bilo, da več let izkušenj ne predvideva znanja osebnega trenerja.

V sodelovanju z industrijo fitnesa se je leta 2002 začela pobuda za Mednarodno združenje zdravstvenih, rekreativnih in športnih klubov (IHRSA), ki predstavlja več kot 9000 zdravstvenih in fitnes objektov, da bi izboljšala standarde tako za lastne klube kot tudi za industrijo osebnega trenerstva kot celoto. Januarja 2006 je IHRSA izvedla priporočilo, da svoje ustanove sprejemajo samo osebne trenerje s potrdili, ki jih priznava nacionalna komisija za certifikacijske agencije (NCCA), če jih prizna Svet za akreditacijo visokega šolstva (CHEA) in / ali ministrstvo za izobraževanje ZDA (USDE). Zato je IHRSA priznala Svet za izobraževanje in usposabljanje na daljavo (DETC) kot priznani akreditator organizacij za certificiranje fitnesa. Od takrat je DETC akreditiral več osebnih organizacij za certificiranje osebnega trenerstva, med drugim Aerobike in fitnes zveze Amerike (AFAA) in Mednarodnega združenja športnih znanosti (ISSA). Od avgusta 2012 so certifikati NASM, ISSA, AFAA, ACSM in NSCA med 15 akreditiranimi certifikati, ki jih priznava IHRSA, trije pa so akreditirani s strani Sveta za izobraževanje na daljavo (DETC).