Prednosti uporabe otroških poganjalcev

Kakšne so prednosti uporabe otroških poganjalcev, kako se naj naši otroci vozijo z njimi in kakšna je razlika če se otrok uči na poganjalcu in ne najprej na triciklu in pozneje na kolesu s pomožnimi kolesci:

V zadnjih desetih letih se je razvil trend, še posebno v Evropi kako bi nadomestili kolesa s pedali, ki so običajno zelo težka za poganjat in to v večini primerov predstavlja velik stres in napor tako za otroka, kot tudi za starše, z otroškimi poganjalci.

leseni otroški poganjalec

slika: gugalnica.si

Ravnovesje kolesa ne vključuje le telesno dejavnost in zabavo temveč tudi izobraževanje celo najmlajših otrok.  Kolesa so tudi veliki pomočniki, ko gre za uvedbo oziroma poznavanje osnovnih prometnih pravil in obnašanja v prometu.

Ena od največjih prednosti uporabe otroškega poganjalca je, da se že najmlajši otroci naučijo ravnotežja sami, brez pomoči odrasle osebe in nepotrebnega stresa. Posledično pa to vpliva na njihovo samozavest in postanejo zelo ponosni nase, s tem ji pa veliko tudi zelo vzljubi kolesarjenje. Za razliko od otrok, ki se vozijo s »tradicionalnimi« kolesi na pedala, imajo otroci, ki se vozijo s poganjalci veliko prednost, saj se s poganjalcem lahko vozijo cele kilometre in brez večjega napora lahko pridejo v hrib. Tako, da se družinski izleti s poganjalcem lahko spremenijo v obilico zabave.

Opazujte, ko se boste sprehajali po parku, kjerkoli v Sloveniji kako veliko otrok se že uči na poganjalcih in ne na otroških kolesih s pedali. Kako otroci s poganjalci veliko bolj uživajo v sami vožnji, ker se ne mučijo s poganjanjem in bremzanjem. To je pa tudi eden izmed ratlogov zakaj poganjalce uporabljajo v skoraj vseh vrtcih, telovadnicah,  zabaviščnih parkih,  živalskih vrtovih in nenazadnje jih v svojo ponudbo čedalje bolj vključujejo tudi trgovine, ki se ukvarjajo z izposojo koles.

Boste videli, ko bo vaš otrok zrastel in bo star okoli štiri ali pet let, seveda je to odvisno še od otrokove teže in višine, da bo brez težav prešel na kolo s pedali, pri tem pa ne bo potreboval nobenih pomožnih kolesc.