Prodaja rabljenih vozil ponovno narašča

V zadnjem letu je večina ekonomskih kazalnikov začela kazati navzgor oziroma, da je gospodarska kriza končana ali pa vsaj čisto pri koncu. Kot vsa druga potrošnja se je tudi prodaja rabljenih vozil v lanskem letu začela iz meseca v mesec dvigati. To je seveda logična posledica dogajanja na trgu, kjer se dviga zaupanje potrošnikov in se posledično veča prodaja vseh dobrin. Avtomobilska industrija tukaj ni izvzeta, saj narašča tako prodaja rabljenih vozil kot tudi novih.

Ali se splača kupiti rabljeno vozilo?

Z ekonomskega vidika vsekakor. Če predpostavljamo, da nov avtomobil v prvih treh do petih letih izgubi od 60 do 70 odstotkov svoje vrednosti pri čemer je še vedno popolnoma funkcionalen, se nakup takšnega rabljenega vozila vsekakor splača. Za tretjino cene namreč kupec dobi skoraj nov avto. Potrebno ga je le pazljivo izbrati, da ta nima kakšnih skritih poškodb. In takšen avtomobil lahko vozniku dobro služi še več kot desetletje. In kot kaže se potrošniki tega zelo dobro zavedajo, saj prodaja rabljenih vozil narašča hitreje kot prodaja novih avtomobilov.

rabljeno vozilo

slika: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Kdo kupuje rabljena vozila?

Struktura kupcev rabljenih avtomobilov je zelo raznolika. Kupujejo jih vse starostne skupine od voznikov začetnikov in mladih družin do voznikov v zrelih letih. Kar je morda najbolj presenetljivo je to, da je prodaja rabljenih vozil med upokojenci najmanjša. Vendar če dobro premislimo je zadeva precej logična. Veliko bodočih upokojencev si v zadnjih letih službe kupi nov avtomobil ravno zato, da jim bo služil skozi pokoj.

Ali bo prodaja rabljenih vozil še naraščala?

Kot kažejo trenutni trendi lahko v prihodnosti pričakujemo še večjo rast prodaje rabljenih vozil. Seveda ob predpostavki, da bo gospodarska rast še naprej stabilna. Tak trend prodaje rabljenih vozil bo verjetno obstajal do naslednje gospodarske krize ali pa do sprejetja kakšne bruseljske okoljske zakonodaje, ki bi prepovedovala takšne ali drugačne rabljene avtomobile. Zaenkrat pa ničesar od tega na srečo ni na vidiku.