Umetni in naravni lasni podaljški od A do Ž

Zadnjič sem srečala prijateljico, ki sem jo teden prej videla z dolgimi lasmi, s kratko frizuro, teden kasneje, pa je že spet imela dolge lase spete v lep čop. Najprej sem pomislila, če sem mogoče zadnjič narobe videla in se sploh ni postrigla? Ne, ni bilo to. Prijateljica je priznala, da se je s krajšimi lasmi slabo počutila in se je spomnila, da situacijo lahko rešijo kar naravni lasni podaljški. Mislim, da ji je rešitev super uspela. Sama pri vseh teh laseh, ki jih imam na glavi, nimam težav pri oblikovanju čopa, kite ali česa podobnega in zato tudi nisem nikoli razmišljala o kakšnih podaljških. Ne glede na to, so me začeli zanimati in sem morala malce pobrskati po spletu, da ugotovim, kako zadeva sploh zgleda. Sicer bi lahko vprašala prijateljico, ampak, saj veste kako potem to gre – kup nepotrebnih dodatnih vprašanj, ipd. Enostavno je včasih lažje vklopiti računalnik in poiskat odgovor na netu. Vendar pa je tudi značilnost današnjega časa, da ima vsaka novost toliko različic, da postaneš pravi raziskovalec, preden prideš zadevi vsaj približno do dna.

lasni podaljški

slika: www.lasnipodaljski123.si

Torej,  moje ugotovitve ali »umetni in naravni lasni podaljški od A do Ž« :

Umetni ali naravni lasni podaljški

Poznamo naravne in umetne. Kako se odločimo med njimi, kakšna je sploh razlika? Že na otip so naravni lasni podaljški veliko bolj prijazni od umetnih, bolj svilnati na dotik in bolj naravnega leska, kar je popolnoma razumljivo, saj so naravni. Največja razlika med njima je v tem, da umetnih lasnih podaljškov ne smete likati, barvati ali kodrati, medtem ko podaljške iz naravnih las lahko kodrate, perete, barvate in likate. Na koncu pa lahko prevlada cena. Podaljški iz umetnih las so namreč veliko cenejši.

Fiksiranje oz. pritrjevanje

Kako se lasni podaljški pritrdijo? Odgovor je: na svoje lase, zato jih je potrebno imeti vsaj nekaj.

  • Metoda lepljenja; obstaja hladno in toplo lepljenje. To metodo uporabljajo predvsem frizerji, saj potrebuješ kar nekaj znanja in časa, da pramena las strokovno prilepiš na svoje lase. V sklopu te metode se uporabljajo klešče, ki stisnejo pramena skupaj. Poleg klešč se uporablja še ultrazvok, laser, itn. Poleg lepljenja posameznih pramen, se uporablja tudi trak z več prameni, s katerim je potem pritrjevanje veliko hitrejše. Potrebno pa se je zavedati, da je ta metoda fiksna in jih bomo lahko zamenjali šele čez čas, ko bodo zrasli tudi naši lasje.
  • Samolepilni naravni lasni podaljški ; tudi to je en način lepljenja, zato so podaljški fiksni, lahko so celo že speti v čop.
  • S sponkami t.i. clip on podaljški ; to je način pritrjevanja, ki ga lahko opravite kar v domači kopalnici in ne potrebujete obiska frizerja. To je tudi super način za eksperimentiranje, saj se vaši lasje zaradi enostavnega pritrjevanja ne poškodujejo. Tudi tukaj obstajajo že izdelki v obliki čopa.

Negovanje las ali čopa

Česanje: naj bo nežno, da preprečite izpadanje posameznih las iz čopa oziroma podaljška.

Umivanje; lasne podaljške je potrebno umivati oz. prati le enkrat mesečno, da se preveč ne izsušijo, saj ne vsebujejo naravnih olj, ki jih ponavadi lasje dobijo z lasišča. To velja tudi za naravne lasne podaljške. Pred pranjem jih je treba temeljito razčesati, po pranju pa pustiti, da se popolnoma posušijo preden se jih spet pritrdi. Pranje naj bo nežno z blagim šamponom.

Likanje; dovoljeno je le na naravnih lasnih podaljških. Pred likanjem podaljške naškropite z razpršilom za toplotno zaščito, da preprečite morebitne poškodbe. Pri likanju pazite, da likalnik hitro premikate po lasišču.